Zoals het leven voor de dood
Vaak merk je bij mensen dat men als de dood is voor de dood en alles wat daarmee te maken heeft. Soms zien mensen geen mogelijkheden meer in hun leven en wordt men als de dood voor het leven.
Wat blijft het toch vreemd dat, wanneer een nieuwe wereldburger wordt verwacht er kosten noch moeite wordt gespaard, en er volop tijd en gelegenheid wordt gemaakt voor de voorbereiding. De zwangerschapsgymnastiek, controles, de echo, het klaarmaken van de babykamer en natuurlijk het doorrekenen van het budget…Niets, maar dan ook niets wordt aan het toeval overgelaten. Alles moet tot in de puntjes zijn voorbereid en geregeld voordat het kindje het levenslicht aanschouwt.
Waren we maar zoals het leven, voor de dood…Weinigen die de uitvaart bij leven regelen, weinigen die alles tot in de puntjes regelen en vastleggen, voorbereiden en niets aan het toeval willen overlaten waar het hun eigen dood betreft. Van het regisseren van de eigen crematie of begrafenis, tot aan het voorbereiden van de nalatenschap. Het de nabestaanden zo makkelijk mogelijk maken en ook zorgen dat zij financieel niet de dupe zijn van de eindigheid van de dierbare. Het budget doorberekenen tot over de grenzen van de dood. Leven alsof we elk moment dood kunnen gaan. Dit hoeft niet eng te zijn is onze ervaring. Vaak merken we een zekere opluchting wanneer alles dan eenmaal goed geregeld is. U vraagt uzelf nu wellicht af wat er zoal bij leven is te regelen.
In vogelvlucht zetten we wat onderwerpen voor u op een rij:
- Wanneer u niets regelt geldt voor wat betreft uw bezit (of uw schulden) het wettelijk erfrecht. Dit houdt in dat al uw rechten en plichten overgaan op uw wettelijke erfgenamen. U kunt afwijken van het wettelijk erfrecht (binnen bepaalde kaders) door bij testament zaken te regelen of (andere) erfgenamen te benoemen.
- Tegenwoordig kunt u ook een levenstestament laten opstellen. (voorheen de notariële volmacht) waarin u o.a. kunt bepalen wie, als u zelf niet meer in staat bent om uw zaken te behartigen, uw bewindvoerder wordt of uw levensexecuteur. U kunt een (levens)testament net zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Naast het testament is het verstandig om een vertrouwenspersoon in te lichten (dit kan ook de executeur zijn die uw nalatenschap afwikkelt) over bv uw uitvaartwensen en andere belangrijke zaken, zoals, wat moet er met mijn huisdieren gebeuren etc.
- U kunt het uw nabestaanden makkelijker maken als ze alles in uw woning kunnen vinden.
- Voorbereidingen treffen in uw financiën kunt u door eens op een rij te zetten wat uw partner ontvangt aan nabestaandenpensioen, hoe zit het met de hypotheek, lost deze af na overlijden? Zijn er nog zaken die we misschien beter/optimaler kunnen regelen. Voorbeeld: als u een LAT relatie heeft dan kan het zinvol zijn uw partner te benoemen tot erfgenaam, maar als u een geregistreerd partnerschap aangaat erft alles optimaler over. Vraag een estate planner om raadt als u alles eens op een rij wilt zetten. (tip: een notaris zal hierin niet optimaal adviseren, wel als deze estate planner is, maar e.e.a. zal pas lonend zijn wanneer er een gericht estate-plan(netje) voor u wordt opgesteld. Dit kost geld, maar kan u nog veel meer besparen.)
- U kunt uw WOZ waarde van uw woning al eens onder de loep nemen. Is deze te hoog? Teken dan bezwaar aan, uw erfgenamen kunnen profijt hebben van een lagere WOZ waarde. (op iedere € 10.000 euro verlaging kan dit al direct € 1.000 of meer aan erfbelasting schelen)
- Als u weet dat u niet lang meer te leven heeft kunt u ook denken aan schenken. Het is fijner te schenken met de warme dan met de koude hand.
- U kunt zorgen dat uw nabestaanden verzorgd achter blijven door, indien mogelijk, een verzekering ten gunste van hen af te sluiten.
- Voorlichting aan uw erfgenamen over waarom en hoe u bepaalde zaken heeft geregeld kan voorkomen dat uw nabestaanden, na uw overlijden, u niet begrijpen. Communicatie kan een wondermiddel zijn om ruzies te vermijden of te voorkomen.
- Schakel indien u meerdere erfgenamen heeft een executeur in. Bij voorkeur een onpartijdige derde. De nalatenschap zal dan vlotter afgewikkeld kunnen worden,
- Bespreek moeilijke zaken ook, ook wanneer uw schulden heeft, kunnen veel problemen worden voorkomen door alles te bespreken. Uw erfgenamen zullen u er later zo dankbaar voor zijn en het kan u heel veel rust geven. Wanneer een erfgenaam op de hoogte is van bv een schuldensituatie weet de erfgenaam immers dat hij de nalatenschap beter niet zuiver aanvaardt.
Deze lijst met onderwerpen is niet eindig. Zoveel mensen zoveel wensen. Zoveel problemen, zoveel oplossingen. Maandelijks zullen wij u meenemen door onze praktijk van het leven, zullen wij u wegwijs maken in het woud van de bewustwording waar het gaat om uw bezit en erfgoed.
Wij zijn als het leven voor de dood, want dan pas kun je werkelijk leven…
Wij helpen bij het voorbereiden, vastleggen, optimaliseren en afwikkelen van Nalatenschappen. Alle Nabestaandenplanners zijn financieel-planner, jurist of fiscalist en zo zijn alle expertises die komen kijken bij erfenissen binnen onze organisatie aanwezig. Wij vinden het belangrijk om mensen bewust te maken van wat we nalaten op een dag. De fiscale, financiële en juridische consequenties zullen wij maandelijks in een column op deze site belichten. Heeft u een persoonlijke vraag aarzel dan niet om contact met (één van) ons op te nemen via: www.nabestaandenplanner.nl