Wat leren wij van de nieuwste cijfers van de KWF kankerbestrijding?
Dat er nog grote winst te halen is op het voorkómen van kanker en daarin speelt voeding en leefstijl een grote rol. Uit studies wordt gaandeweg duidelijk dat eetgewoonten en beweging kunnen bijdragen aan het voorkomen van bepaalde soorten kanker. Er zijn veel soorten kanker en de samenstelling van ons voedsel is complex. Welke stoffen een rol spelen en hoe ze daarop invloed hebben is nog lang niet duidelijk. Er is inmiddels wel meer bekend over effecten van sommige voedingsmiddelen zoals groente en fruit, vlees en vleeswaren en alcohol. Weten is wat anders dan het doen. Maar de Nederlandse bevolking eet nog altijd veel te weinig fruit, groente, vis en vezels. Het is heel zorgwekkend voor de lange termijn. Mensen zullen vaker ziek worden en eerder overlijden.
KWF-Kankerbestrijding heeft ter voorkomen van kanker de actie opgezet 6 x sterker tegen kanker:
- Rook niet
- Zon verstandig
- Beweeg voldoende
- Eet gezond
- Let op uw gewicht
- Matig met alcohol
Uit de cijfers in het Signalerensrapport “Kanker in Nederland tot 2020†blijkt dat er in de laatste jaren veel bereikt is op het gebied van de kankerbestrijding. Er worden successen geboekt. Het risico voor een Nederlander om aan kanker te overlijden wordt steeds kleiner. Maar het risico op kanker neemt helaas nog toe door de vergrijzing.
Op grond van de beschikbare gegevens blijkt dat het aantal nieuwe gevallen met kanker de komende 10 jaar al toenemen. Er komt een forse stijging van het aantal ouderen omdat de babyboomers 65 jaar worden. En wij worden ouder dus een dubbele vergrijzing.  Voeding is belangrijk als ondersteunende therapie gedurende het hele kankerproces. Door hun brede kennis over voeding zijn diëtisten bij uitstek geschikt om gedurende het hele ziekteproces adviezen over voeding te geven en de patiënt hierin te ondersteunen en coachen.