Tips met betrekking tot productkeuze bij het ontbijt en de lunch
Gezien het feit dat bij kanker veel producten zorgen voor een vol gevoel, is een tabel opgesteld met producten, ingedeeld op verteerbaarheid. Licht verteerbare producten worden over het algemeen beter verdragen dan zwaar verteerbare producten.
Het is belangrijk dat u eet en drinkt naar uw eigen voorkeur en behoeften. U bent namelijk degene die het best kan aanvoelen en aangeven welke producten goed vallen en welke producten klachten veroorzaken.
Probeer de producten te combineren om een volwaardig ontbijt of een volwaardige lunch te nuttigen door uit elke productgroep iets te eten of drinken.
Productgroep | Licht verteerbare producten | Zwaar verteerbare producten |
Brood | Bruinbrood, witbrood, beschuit,toast, matses, creamcrackers,gewoon knäckebröd, gewoneontbijtkoek, sanovite, suikerbrood | Volkorenbrood, roggebrood,krentenbrood, maanzaad- ensesambrood, sesamknäckebröd,gevulde ontbijtkoek |
Boter | Margarine, dieetmargarine,halvarine, dieethalvarine, roomboter | |
Kaas | Jonge en lichtbelegen kaas,gewone smeerkaas, cottage cheese, Hüttenkäse | Oude kaas, komijnekaas,roomkaas, nagelkaas, alle soortenschimmelkaas, alle soortenbuitenlandse kaas, smeerkaas metkruiden |
Vleeswaren | Rookvlees, gekookte ham, rauweham, casselerrib, bacon, gebradengehakt (niet te scherp gekruid),gekookte worst, boterhamworst,lever, Saksische en Berlinerleverworst, cornedbeef, rollade,roompaté, champignonpaté,
leverkaas, fricandeau, rosbief, kipfilet |
Alle vette en gekruide vleeswarenzoals: pekelvlees, ontbijtspek,tongenworst, hoofdkaas,luncheonmeat (smack), palingworst, scherp gekruide paté, filet americain, knakworst, alle rauwe worstsoorten zoals cervelaatworst, salami |
Zoet beleg | Alle soorten suiker, jam, honing,stroop, appel- en perenstroop,vruchtenhagel, anijshagel | Alle soorten chocolade- en hazelnootproducten, pindakaas,kokosbrood,gemberjam,anijsmuisjes, marmelade |
Melkproducten | Melk, karnemelk, yoghurt, kwark,kant-en-klare pap, kant-en-klaretoetjes | Toetjes met muesli, noten ofchocolade |
Fruit | Alle soorten rijp fruit: aardbeien,abrikozen, appel, bramen,frambozen, kersen, kiwi, mandarijn, meloen, nectarine, peer, perzik, pruimen, sinaasappel.Ananas uit blik, grapefruit uit blik,alle soorten vruchtensap, compote en vruchtenmoes van de toegestane soorten | Verse ananas, citroen, druif,grapefruit, alle soorten bessen.Gedroogd fruit zoals: krenten,rozijnen, vijgen, dadels |
Margo Jongen is diëtist en actief bij VodiService voor het thema Voeding en Kanker