Stichting STEM
Dood gaan we allemaal. Zoveel is zeker.
Sommige mensen weten dat ze niet lang meer te leven hebben of maken het van dichtbij mee.
Voor anderen is dit nog heel ver weg. Maar bijna iedereen vindt het moeilijk om erover te praten.
Want waar moet je het over hebben? Hoe doe je dat? En waarom zou je praten over doodgaan?
STEM staat voor Sterven op je Eigen Manier.
De stichting is opgericht door praktijkmensen uit de zorg.
STEM wil sterven uit de taboe- en medische sfeer halen, stimuleren dat mensen over sterven praten en handvatten bieden hoe ze dat kunnen doen.
Op die manier wil STEM bijdragen aan goede zorg in de laatste levensfase.
doodgewoonbespreekbaar.nl
Hoe wil ik leven als ik doodga? Erover praten is lastig, maar wel zinvol.
Doodgewoonbespreekbaar.nl wil hierbij helpen door kennis en ervaringen te delen.
De website is voor zowel stervenden als hun omgeving. Door ervaringen en inspiratie te delen vanuit deze twee verschillende werelden, begrijpen ze elkaar beter en raken ze gemakkelijker met elkaar in gesprek.
Producten en diensten voor de zorg
Stichting STEM helpt bij het verbeteren van de palliatieve zorg en praten over doodgaan. Daarvoor zijn verschillende producten ontwikkeld: een informatiebijeenkomst, een opstartbijeenkomst, workshops en een inspiratiecyclus. Organisaties kunnen kiezen voor een van deze onderdelen of voor een compleet traject waarbij een afdeling of samengesteld team (bijvoorbeeld mensen uit eenzelfde regio) gezamenlijk de inspiratiecyclus doorlopen. Kijk voor meer informatie over de Stichting STEM, de projecten en producten op stichtingstem.info.
Hoe mensen in Nederland omgaan met de laatste levensfase
Onderzoeksbureau Motivaction heeft in opdracht van het STEM-project geïnventariseerd hoe mensen in Nederland omgaan met de laatste levensfase en de dood. Aan de hand van de resultaten is de bevolking ingedeeld in vijf groepen. Elke groep heeft globaal – een gedeelde opvatting over de laatste levensfase, de manier waarop ze omgaat met sterven en met welke zorg of rituelen ze zich daarbij willen omringen.
(18%)
Mensen uit deze groep kenmerken zich door een kritische houding als het gaat om de zorg in hun laatste levensfase. Voor hen is de dood geen taboe, er wordt over nagedacht en over gesproken om zo de regie ook in deze fase in eigen hand te houden.
(22%)
Voor deze gemiddeld jonge trendsetters is de dood niet direct een onderwerp. Zij leven hun leven op een eigenzinnige manier
(33%)
Binnen deze groep wordt weinig over de dood gepraat. Mensen maken geen eigen keuzes, maar sluiten zich graag aan bij wat gebruikelijk is in hun groep. Zij vinden het vooral belangrijk om te sterven tussen vrienden en familie. Daarbij verwachten zij dat zaken te zijner tijd voor hen geregeld worden.
(15%)
De laatste levensfase is een groot taboe voor deze groep mensen. Ziekte en dood passen niet in hun beeld van een succesvol leven. Ze denken er wel over na, omdat ze de regie graag in handen willen houden.
(12%)
Voor mensen in deze groep is de dood een deel van het leven. Zij hebben al een bepaald beeld van de laatste levensfase. Een beeld dat meestal aansluit bij een geloof of spirituele stroming.
Op de website: www.doodgewoonbespreekbaar.nl is het mogelijk een test te doen om te zien tot welke groep jij behoort.
Stichting STEM
J.F. Kennedylaan 101
3981 GB Bunnik
030-6575898