Palliatieve zorg
Onder palliatieve zorg wordt de zorg verstaan die erop gericht is de kwaliteit van het leven te bewaren of verbeteren. De palliatieve zorg is specifiek gericht op mensen met een ongeneeslijke ziekte.
De zorg is niet alleen gericht op het lichamelijke aspect maar ook op het sociale, het psychologische en het spirituele vlak.
Het oplossen van klachten is bij deze zorg belangrijker dan het bestrijden van de ziekte zelf, want er is tenslotte vastgesteld dat genezing niet meer mogelijk is.
Het verlichten van de klachten is dus het hoofddoel van deze zorg.
Het is bekend dat er naast pijn nog allerlei complicaties kunnen optreden die je dagen zwaar kunnen maken. Klachten als misselijkheid en braken, diepe vermoeidheid, angsten en depressie staan vaak in direct verband met het weten dat je gaat sterven.
Juist in deze fase kunnen speciale zorgverleners je ondersteuning bieden.
Naast medicijnen en (alternatieve) behandelingen kunnen gesprekken en aandacht voor je emoties en/of je geloof of levenshouding verlichting en verheldering geven aan de fase waarin je terecht bent gekomen.
Thuis sterven
Voor veel mensen is het belangrijk om zo lang mogelijk bij het leven van alle dag betrokken te blijven, ook al voel je en weet je dat je tijd beperkt is.
Voor veel mensen is het dan ook een prettig idee te weten dat ze thuis kunnen sterven.
Daar voel je je waarschijnlijk het meest vertrouwt, daar kan het leven zoveel mogelijk doorgaan.
Je bent omringd door familie en vrienden en kan ieder moment met de aanwezigen contact hebben.
Je zult door je naasten worden verzorgd, de zogenaamde mantelzorg, eventueel aangevuld met thuiszorg of vrijwilligershulp.
De soort zorg die je ontvangt is afhankelijk van de problemen die er spelen.
De huisarts is in eerste instantie verantwoordelijk voor de medische zorg.
Hij of zij zal zich vooral met de bestrijding van lichamelijke klachten zoals pijn, misselijkheid of benauwdheid bezighouden.
De wijkverpleegkundige en gezinsverzorgende voeren verpleegkundige en verzorgende taken uit.
Zij helpen bijvoorbeeld bij het wassen, zorgen ervoor dat je medicijnen krijgt of helpen bij het huishouden.
Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg
De VPTZ’er (Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg ) ondersteunt zowel de professionele hulpverleners als jou en je naasten. De VPTZ’er is speciaal geschoold en is breed inzetbaar.
Afhankelijk van de wens, kan de VPTZ’er waakdiensten draaien, een boek voorlezen, luisteren of er alleen maar zijn. Kijk op VPTZ .
Heb je zelf belangstelling om vrijwilliger te worden klik dan op de link.
Daarnaast kunnen nog andere beroepen bij je zorg betrokken zijn.
Een pastor bijvoorbeeld, of iemand van buddyzorg.
In veel gevallen kan je tot het laatste moment thuis hulp ontvangen.
Maar voor sommigen is het te confronterend om in je eigen gezinssituatie te blijven. Ook kan het zijn dat je behuizing niet groot genoeg is voor thuiszorg. En als het ziekte- en sterfbed lang duurt, kan dit zwaar worden voor jezelf en voor je naasten. Ook om medische redenen kan een verhuizing nodig zijn.
Afhankelijk van je situatie kan er dan voor een ziekenhuis, een verpleeghuis of een hospice worden gekozen
Palliatieve zorg vindt ook plaats in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en hospices.
Verpleeghuis/ verzorgingshuis Steeds meer ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen hebben speciale afdelingen voor palliatieve zorg. Deze afdelingen noemen ze ook wel ‘de palliatieve unit’ of ‘hospice-afdeling‘. Gemiddeld staan er vier bedden of deze afdeling en heeft iedere bewoner zijn eigen kamer. Deze ruimtes worden, net als thuis of in een hospice, met je eigen spullen ingericht. De palliatieve zorg wordt er verleend door het personeel van het zieken of verpleeghuis zelf.
Hospice
Hospices zijn huisvestingen van gemiddeld vier bedden die zich in palliatieve, terminale zorg hebben gespecialiseerd. Er zijn dag en nacht huisartsen en/of verpleegkundigen aanwezig. Ook specialistische apparatuur en medicijnen zijn voorhanden. Iedere gemeente heeft zijn eigen hospice, vaak wel meer, en ieder hospice is gestoeld op een eigen levensvisie of religie. De overeenkomst tussen alle hospices is dat zij onderdak verlenen aan mensen die in hun laatste levensfase een verzorgde en beschermde kleinschalige omgeving zoeken waarin de thuissituatie zo dicht mogelijk wordt benaderd.
Voor je partner en kinderen of andere dierbaren bestaan er logeermogelijkheden.
Een hospice in je omgeving kun je zoeken via deze link of bijvoorbeeld via Google of Bing met de zoekopdracht: “hospice + je plaatsnaam”.
Bijna-Thuis-Huis is een huis voor stervende waar voornamelijk vrijwilligers werken en waar geen medisch of verplegend personeel in dienst is. In deze voorzieningen kun je alleen verblijven als je geen bijzondere medische behandeling nodig hebt. Verder is een bijna-thuis-huis in sfeer en opzet vergelijkbaar met een hospice.
Websites:
– Websites van diverse thuiszorg, verpleeghuiszorg, hospices en bijna-thuis-huizen kun je vinden op de startpagina’s palliatieve zorg palliatief.pagina.nl en
zorgsector.startkabel.nl .
Voor adressen in België kijk op tegenkanker.net ; patiënten; palliatieve zorg, en pzwvl.be/ (Palliatieve Zorg West Vlaanderen.).
– Via de website VPTZ is na te gaan waar de dichtstbijzijnde vrijwilligersorganisaties te vinden zijn.
Kijk voor België op CM.be CM diensten en – voordelen.
– De Nederlandse Vereniging voor professionele Palliatieve Zorg ( website : www.palliactief.nl ) is een koepelorganisatie waarbij ruim honderd instellingen zijn aangesloten. Ze zijn alle actief op het gebied van palliatieve zorg. Zowel (academische) ziekenhuizen en verzorgingshuizen als hospices, vrijwilligersorganisaties of scholingsinstituten zijn hierbij aangesloten. Het landelijk steunpunt is Agora ( Website www.agora.nl ) Hier kan je met alle vragen over palliatieve zorg terecht, in Begië palliatief.be De website bevat actuele informatie over het zorgaanbod van de lid-instellingen.