Leven Met Kanker
Dit boek besteedt aandacht aan de emotionele, geestelijke en maatschappelijke gevolgen van kanker en maakt duidelijk voor welke algemeen menselijke opgaven je noodgedwongen komt te staan als je met deze ziekte te maken krijgt.
Kankerpatiënten vertellen vaak dat de wereld er volkomen anders uitziet, nadat de diagnose kanker is gesteld. Veel van wat tot dan toe vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Het is alsof de bodem onder je bestaan wordt weggeslagen. In zes hoofdstukken met de titels: De confrontatie, Overleven in de maalstroom, Hoe gaat het met je?, Keuzes: last of lust?, Heeft het leven zin? en Een ander mens worden verschillende thema’s uitgediept. Deze thema’s maken deel uit van een groot(s) onderliggend proces dat de patiënt en diens naasten ieder op hun eigen wijze moeten ondergaan, leren hanteren en vormgeven. In het boek komen patiënten en hun naasten aan het woord. Hun ervaringen worden van een kader en extra informatie voorzien. Daarnaast delen elf deskundigen uit verschillende disciplines hun visie met de lezer.
Recensie(s)
In dit boek staan de emotionele, geestelijke en maatschappelijke gevolgen van kanker centraal. Het verschijnt naar aanleiding van de tv-serie ‘Leven met kanker’, die begin 2003 door Teleac/NOT werd uitgezonden*. In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de thema’s van de tv-serie (onder meer emoties, keuzes en communicatie), maar het is ook bijzonder goed te gebruiken los van het tv-programma. Het boek combineert de kennis en ervaring van ervaringsdeskundigen met die van professionals. De verhalen van patiënten en hun naasten vormen de rode draad en zijn in ieder hoofdstuk de basis voor theoretische uitleg en praktisch tips. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met interviews met deskundigen uit verschillende disciplines. Zij gaan in op specifieke onderwerpen, zoals kanker in het gezin en keuzes bij erfelijkheid. Het boek is helder geschreven in een gemakkelijk leesbare, vlotte stijl. Het boek bevat een literatuurlijst en een adressenlijst. Van de Wiel is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen; Spermon is psycholoog en werkzaam bij Teleac/NOT. Het boek is bedoeld voor patiënten, hun naasten en hulpverleners.