Voeding
Algemeen bekend is dat vet eten voor het hart en de vaten niet goed is, maar voor mensen met kanker soms wel. Voor mensen met ALS geldt dat gevarieerd eten het belangrijkste is totdat door vermagering of energieverlies meer eiwitten voor de opbouw van spierkracht gewenst is. Voor iedereen geldt dat tussen de 1½ en 2 liter drinken per dag een noodzaak is om het vochtgehalte van vooral de organen op peil te houden.
Het probleem is dat veel zieke mensen weinig trek in eten hebben. Het werkt dan ook averechts om eten op te dringen maar je kunt wel proberen het eten en de manier van bereiding zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Voedingsadviezen
Het is al eerder genoemd dat door je ziekte, de behandeling of door medicijngebruik je smaak en eetlust kan veranderen.
Daarnaast verandert ook vaak de stofwisseling waardoor je meer energie verbrandt dan normaal en snel gewicht kan verliezen.
Dit gewichtsverlies kan weer leiden tot vermoeidheid en gebrek aan eetlust en zo is het kringetje weer rond. Er zijn enkele producten die goed zijn voor kankerpatiënten omdat ze onder andere veel calorieën bevatten. Andere producten zijn weer beter voor mensen met hart en vaatziekten, ALS en andere fatale aandoeningen. Noten, zalm, tomaten, margarine, zure room en pindakaas zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn voor kankerpatiënten.
Deze producten leveren calorieën op, maar herstellen de verhoogde stofwisseling niet.
Daarvoor is een speciale voeding ontwikkeld, ProSure, die bij moet dragen aan de stabilisatie van het gewicht.
Het middel ProSure bestaat uit EPA, wat een belangrijk bestanddeel van visolie is.
Het is een drinkvoeding die je naast je gewone voeding gebruikt.
De smaak schijnt niet bijzonder verheffend te zijn en daarom zijn er verschillende recepten ontwikkeld waarin dit middel verwerkt kan worden. Naast de drinkvoeding is dit middel ook verkrijgbaar als sondevoeding. ProSure kan worden voorgeschreven door je arts, je diëtist of je oncologieverpleegkundige al naar gelang je voedingstoestand is. Kijk voor meer informatie op Abbott
Een diëtist kan je over het algemeen het beste adviseren omdat hij/zij de juiste begeleiding kan geven.
Zo is het bekend dat voor mensen met een hart of vaatziekte voldoende mineralen, vezels en weinig verzadigt vet belangrijk is omdat dit het te hoge cholesterolgehalte niet nog meer verhoogd.
Volkoren producten, groente en fruit en halfvolle of magere zuivelproducten worden aanbevolen.
En vette vissoorten als makreel, zalm en haring bevatten vetzuren die het cholesterolgehalte doen dalen wat een positief effect heeft op het hart en de vaten.
Voor ALS patiënten kan het op een zeker moment belangrijk zijn meer eiwitten en vetten tot zich te nemen, wat de opbouw van de spieren ten goede komt.
Verder gelden voor ALS patiënten geen strikte dieetadviezen.
Voor alle voedingsadviezen geldt dat ze per persoon verschillend zijn, het hangt heel erg met jouw situatie samen wat de beste voeding op een bepaald moment voor je is.
Serieuze klachten los je niet op met het eten van gezonde dingen, maar als onderdeel van je voeding kunnen kruiden en specerijen verzachting brengen bij verschillende klachten
Knoflook en tijm werken bacteriebestrijdend en virusremmend. Goed tegen blaren in je mond.
Munt, knoflook, appels en rijst werken goed tegen diarree omdat ze stoffen bevatten die de maag kalmeren.
Sla, kikkererwten, basilicum, pasta kunnen helpen bij slapeloosheid omdat ze morfineachtige stoffen herbergen.
Een glas muntthee met honing na elke maaltijd werkt vrijwel direct tegen verstopping en hartkloppingen.
Citroen, salie, tijm en appels zijn een weldaad bij ontstoken tandvlees omdat ze rijk aan vitaminen C zijn.