Alternatieve Pijnbehandelingen
Alternatieve behandelingen tegen pijn kunnen ook gunstige effecten bereiken.
Het is niet voor iedere pijn doeltreffend maar je weet zelf het beste aan te geven of een alternatieve vorm van pijnbehandeling werkt.
Warmte behandelingen zijn behandelingen door middel van een hotpack, warme kruiken of paraffineplakken (op geregelde tijden en meerdere malen per dag). Warmte kan verlichting brengen in de spieren en het gehele lichaam een sensatie van welbehagen geven.
Koude behandelingen door middel van cold-pack of ijsblokjes kunnen een zelfde ontspanning geven al naar gelang de klacht.
Ontspanningstechnieken zoals massage zijn alom bekende relaxerende manieren om te ontspannen en pijn los te laten. Dit komt omdat de massage een betere doorbloeding stimuleert wat een plaatselijke ontspannen effect geeft.
Aromatherapie is een combinatie van bijvoorbeeld massage met gebruikmaking van etherische of essentiële oliën. Deze aroma’s werken op het limbische systeem (het registratie terrein van pijn) dat de sensatie van pijn vermindert.
Voetzolenreflexologie is een vorm van drukpuntmassage die punten op de voetzolen verbindt met alle organen en weefsel in de rest van het lichaam. Door deze punten te stimuleren en aan te raken komen energiestromen vrij en kan de pijn in een specifiek gebied verminderd worden.
Acupunctuur is een veel gebruikte methode om pijn te verminderen omdat door het plaatsen van naaldjes in de huid endogene endorfine vrijkomt dat pijnstillend werkt.
Kijk voor meer uitleg bij complementaire geneeswijzen.
Belangrijk bij alternatieve, niet medicamenteuze behandelingen is dat er gekeken wordt naar de contra-indicaties. Dat wil zeggen dat je warmte en kou niet dient toe te passen bij bijvoorbeeld oedeemvorming en ontstekingen.
Ook gelden voor massage verschillende contra- indicaties zoals huidbeschadiging en oedeemvorming.
Tip
Het TENS-apparaatje geeft een elektrisch stroompje af waardoor zenuwen in de huid geprikkeld worden. Hierdoor verdwijnt de pijn, niet de oorzaak van de pijn. TENS werkt niet bij alle pijnen. Bij een (poliklinisch) pijncentrum of door je fysiotherapeut wordt gekeken of het apparaatje voor jou van toepassing is. Vraag ernaar bij je hulpverleners of kijk voor informatie eens op Tens
Bespreek met je behandelend arts, je specialistisch verpleegkundige of je huisarts je wensen ten aanzien van je pijnbehandeling. Het maken van een pijnanamnese (het in kaart brengen van je pijnprobleem) geeft inzicht in de aard en de oorzaak van je pijnklachten en kan telkens geraadpleegd worden wanneer dat nodig is.
Pijn ondermijnt je. Het put je uit en bederft je humeur. Laat het niet toe nodeloos pijn te lijden. Probeer niet stoer te zijn door je pijn te verdragen maar meld het. Ben niet bang voor de verslavende werking van morfine. Correct gebruik en onder toezicht van een arts is morfine een doeltreffende behandeling die langdurig bruikbaar is, niet tot verslaving leidt en de levenskwaliteit kan verbeteren. Eventuele sufheid en verwardheid verdwijnen na enkele dagen wanneer de dosis is aangepast en je weer op krachten bent.
Wees niet bang om informatie in te winnen, er staan je veel hulpmiddelen ter beschikking.
Al jaren wordt cannabis, hennep, gebruikt voor het verlichten van allerlei klachten waaronder pijn. Vaak moest je er voor naar een coffeeshop maar de overheid heeft besloten dat apotheken legaal cannabis mogen verstrekken. Het moet dan wel voorgeschreven zijn door een arts, zodat je de cannabis onder medische begeleiding gaat gebruiken.
Cannabis kan onder anderen werken tegen misselijkheid en braken veroorzaakt door een behandeling tegen aids of kanker, tegen de pijn en tegen bijwerkingen van medicijnen. Door deze klachten te verminderen verhoog je de kwaliteit van leven.
Er zijn verschillende manieren om de cannabis te gebruiken waarvan roken de meest schadelijke en af te raden is. Het drinken van thee of het inhaleren uit een verdampingsapparaat zijn manieren die worden aanbevolen.
Verdampers zijn bij de apotheek verkrijgbaar en thee kun je zelf maken en bewaren in de koelkast.
Vraag een informatiefolder aan bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of kijk op Cannabisbureau.nl