Pijn
Pijn is een sensatie van prikkels in het centrale zenuwstelsel dat er ergens in het lichaam iets aan de hand is.
Er bestaat acute pijn en chronische pijn.
Acute pijn kan heel erg zijn maar is tijdelijk, dat wil zeggen dat hij zal verdwijnen door middel van genezing of medicatie of een andere behandeling.
Chronische pijn is een voortdurende pijn. De oorzaak is vaak al bekend en de toekomst verwachting is dat het niet beter zal worden.
Medicijnen, behandelingen of operaties kunnen de pijn tijdelijk verlichten maar over gaan zal een chronische pijn niet.
Het ervaren van acute of chronische pijn is voor iedereen verschillend. De een heeft eerder last van iets dan de ander, de een heeft een zogenaamde hogere pijngrens dan de ander.
Je kunt daarom voor niemand bepalen of iets wel of geen zeer doet, dat is per persoon verschillend omdat de opbouw van ieder lichaam verschillende is, zo ook de beleving van pijn. Pijnbestrijding is daarom een persoonlijke aangelegenheid. Wat voor de een geldt, hoeft niet voor de ander te gelden. Een medicijn of behandeling die voor de een werkt hoeft niet voor de ander te werken.
Pijn is er vaak de oorzaak van dat je niet graag meer eet en dat je lichaamsverzorging achteruit gaat.
Dr. Ben Zylicz, arts en oprichter van een hospice, heeft daar in zijn boek: Terminus verschillende bijzondere ervaringen over opgeschreven.
“Dokters zeggen vaak: pijn hoeft tegenwoordig niet meer. Maar wat bedoelen ze daarmee? Kunnen ze je beloven dat ze alle soorten van pijn kunnen behandelen of bedoelen ze dat als de pijn heel erg wordt, er altijd nog de uitweg van euthanasie is? Als patiënt zou ik graag horen wat er precies bedoeld wordt.
Mijn filosofie is: pijn komt vaak voor en hoort bij het leven. We kunnen veel doen om pijn draaglijk te maken. De situaties dat we heel sterke middelen moeten geven omdat de pijn nergens op reageert, zijn uiterst zeldzaam.”
Citaat uit: Terminus,
Het is belangrijk dat je aangeeft dat je pijn hebt, zodat de pijn op tijd en doeltreffend bestreden kan worden. Alleen jij weet waar de pijn zit en hoe erg die is.
Alleen jij weet of de pijnstilling helpt. Aarzel nooit om erover te praten met je huisarts, je specialist, je apotheker of een specialistisch verpleegkundige.