wat is Antroposofische geneeskunde?
Een antroposofisch huisarts is altijd tevens een regulier huisarts, dit wil zeggen dat hij of zij aan de universiteit is opgeleid en door verzekeraars is erkend.
De antroposofisch huisarts heeft een gewone praktijk in de zin van spreekuren, huisbezoeken en het verwijzen naar ziekenhuizen.
De antroposofisch huisarts stelt ook gewone diagnoses zoals bijvoorbeeld ‘een bronchitis’. De interpretatie is echter wel anders. De oorzaak wordt niet gezocht in bacteriën, maar datgene wat de bacteriën of virussen een voedingsbodem heeft verschaft: zaken als conditie, weerstand, persoonlijke omstandigheden, aanleg voor bepaalde kwalen, voeding en leefgewoonten.
De antroposofisch huisarts schrijft vaak antroposofische medicijnen voor, deze zijn vergelijkbaar met homeopathische geneesmiddelen. Maar ook reguliere middelen, zoals pijnstillers, antibiotica en slaaptabletten worden voorschreven waar het nodig is of waar de patiënt een duidelijke voorkeur heeft. De antroposofische geneeskunde staat als een van de weinige alternatieve richtingen niet los van de reguliere geneeskunde.
Inzicht in het ontstaan van ziekten en de betekenis ervan zijn belangrijke aandachtspunten in de antroposofische geneeskunde.
Wat is nu gezondheid vanuit deze visie?
De antroposofische geneeskunde ziet gezondheid als de evenwichtige samenwerking van de vier lagen, als harmonie tussen fysiek lichaam, levenslichaam, ziel en geest. Daarbij hoort ook de harmonie met de wereld om ons heen en met de geestelijke kant van ons bestaan. Je zou kunnen zeggen dat gezondheid het vermogen is voortdurend dat kostbare evenwicht te bewaren.
In Nederland werken ongeveer 120 antroposofische artsen, meestal in groepspraktijken waaraan vaak verschillende therapeuten en soms (wijk)verpleegkundigen verbonden zijn. Dit vergemakkelijkt het overleg over een patiënt tussen de diverse zorgverleners.
Een antroposofische groepspraktijk ofwel een therapeuticum is over het algemeen opgezet door een kring patiënten die antroposofische geneeskunde in hun woonplaats wilden vestigen of uitbreiden.
Antroposofische artsen hebben geneeskunde gestudeerd aan de universiteit en specialiseerden zich daarna in de antroposofische geneeskunde en in antroposofische geneesmiddelen. Veel antroposofische therapeuten hebben eveneens een reguliere opleiding gevolgd met aanvullend antroposofische nascholing. Voor bepaalde therapievormen zijn er ook specifiek antroposofische opleidingen. Al deze beroepsbeoefenaren zijn aangesloten bij antroposofische beroepsorganisaties die landelijk vastgestelde opleidings- en vakbekwaamheidseisen aan hun leden stellen.
Welke therapieën worden er gebruikt?
Er staan de Antroposofische arts en zijn patiënt veel therapieën ter beschikking. Natuurlijk zijn er medicijnen, maar ook voedingsvoorschriften en leefregels zijn belangrijk. Om eenzijdigheden aan te vullen en vastgelopen patronen los te weken zijn de kunstzinnige therapie en euritmietherapie. Therapieën bewerkstellingen op een andere wijze dan geneesmiddelen dat het lichaam zichzelf kan genezen.
De fysiotherapie heeft een eigen Antroposofische specialiteit: de ritmische massage. Daarnaast biedt de Antroposofie talrijke mogelijkheden om inzicht te krijgen in moeilijke levenssituaties, bijvoorbeeld door kennis van de wetmatigheden in de menselijke ontwikkeling. Met “biografische”-georiënteerde gesprekken vallen de dingen dan op hun plaats.
Is Antroposofische geneeskunde een alternatief?
De Antroposofische geneeskunde stelt zich niet op als alternatief naast of in plaats van de reguliere geneeskunde. De artsen of therapeuten proberen om vanuit de reguliere geneeskunde grensverleggend te werken. Zij proberen in de praktijk zichtbaar te maken dat zieke mensen naar lichaam, ziel en geest kunnen worden behandeld. Antroposofische geneeskunde is een uitbreiding van de huidige , gebruikelijke geneeskunde , niet alleen doordat een uitgebreider arsenaal geneesmiddelen en therapieën geboden wordt , maar vooral doordat op basis van het Antroposofische mensbeeld méér dan alleen het lichaam in behandeling kan worden betrokken.
Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Therapeuticum Calendula, een antroposofische huisartsenpraktijk in Gouda zijn een negental filmpjes gemaakt om de antroposofische therapieën te presenteren. Klik hieronder op de linken om deze filmpjes te zien.
Hoofdstuk 1: Antroposfische geneeskunde
Hoofdstuk 2: Fysiotherapie
Hoofdstuk 3: Kunstzinnige therapie Beeldend
Hoofdstuk 4: Euritmie therapie
Hoofdstuk 5: Spraaktherapie
Hoofdstuk 6: Muziektherapie
Hoofdstuk 7: Biografische gesprekken
Hoofdstuk 8: Uitwendige therapie
Hoofdstuk 9: Aftiteling en copyright
Nederlandse Vereniging Antroposofische Zorg
De NVAZ is ontstaan uit een fusie tussen de Federatie Antroposofische Gezondheidszorg (FAG) en het Heilpedagogisch Verbond (HPV).
Artsen, therapeuten, instellingen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, ouderenzorg, psychiatrie en verslavingszorg en de beroepsverengingen in de antroposofische zorg hebben zich verenigd in één nieuwe Vereniging: de NVAZ.
Doel is de krachten te bundelen om de samenwerking, maar vooral ook de kwaliteit van de zorg te bevorderen.
Wilt u meer weten over de antroposofische zorg: De NVAZ is de brancheorganisatie waarin alle antroposofische zorgverleners zich verenigen.
Antroposana is de landelijke patiëntenvereniging antroposofische gezondheidszorg www.antroposana.nl/