Haar (uitval)
Er zijn veel mensen die het tijdelijke verlies van hun haar als gevolg van een chemokuur vervelend of beschamend vinden. Dit kan te maken hebben met het gegeven dat het zo zichtbaar wordt dat je kanker hebt. Er is een manier om die haaruitval tegen te gaan. Door middel van ijs kunnen de artsen een tijdelijke vaatvernauwing bewerkstelligen. Dit gebeurt door gebruikmaking van een soort “ijskap” voor de start van een chemokuur. Het apparaat dat wordt gebruikt (voorheen leek het op een droogkap uit een kapsalon) meet de koeling en reguleert die.
Ook zijn er soms nog de zogenaamde “ijsmutsen” in gebruik. Door de toegediende koeling vernauwen de haarvaten in de hoofdhuid. De stoffen van de chemokuur kunnen dan niet in de haarwortel terechtkomen. Deze vorm van bescherming is echter niet bij alle typen tumoren toepasbaar.
Soms moet de cytostatica (celafbrekende middelen) juist de hoofdhuid bereiken omdat daar tumorcellen kunnen zitten. En soms is sprake van antikankerstoffen die langdurig in het bloed moeten blijven circuleren.
Vraag naar de mogelijkheden omtrent koeling voor een nog te volgen chemokuur bij je eigen specialist. Niet alle chemokuren veroorzaken namelijk haaruitval, en niet bij alle behandelingen verlies je je haar helemaal.
Haartips:
- Nachts verdwijnt er veel warmte via je hoofd. Door een slaapmuts te dragen die ventileert verlies je minder warmte en is tegelijk een goede remedie tegen haarverlies.
- Het kan zijn dat uitvallend schaamhaar irriteert in je liezen. Draag voor een prettiger gevoel geen strak ondergoed of scheer je schaamhaar af.
- Informeer bij je zorgverzekeraar of er mogelijkheid is tot vergoeding van een pruik.
- Informeer bij je ziekenhuis naar adressen voor huid en haarspecialisten in je buurt.