Mediteren
Het kan zijn dat je je voortdurend zorgen maakt over je gezondheid en wat je in de toekomst staat te wachten. Dat hierbij angstige en depressieve gevoelens bij naar boven komen is normaal en veel voorkomend. Maar ze helpen je niet om de tijd die voor je ligt zo optimaal mogelijk door te brengen.
Wat meditatie in zo´n geval voor je kan doen is je leren je gedachten te ordenen en onder controle te houden. Want het zijn vaak je gedachten die je hoofd op hol brengen. Door de meditatie leer je dat je de angst niet hoeft te voelen maar alleen te denken, en dat de angst op een bepaald moment ook weer verdwijnt. Door meditatie technieken te leren kun je gaan ervaren dat je je angst niet bent maar dat er sensaties van angstgevoelens zijn.
Deze gevoelens kun je tot rust leren brengen door bijvoorbeeld dieper in de gevoelens te gaan, ze dus aan te gaan. Door het aangaan van de gevoelens kom je tot de kern van de zaak, en wel de oorzaak van je gevoelens. En hoewel de oorzaak van je gevoelens in dit geval je ongeneeslijke ziekte niet te verhelpen is, kan het aangaan van je gevoelens je meer opgelucht doen voelen. Het kan ruimte schenken in je hart en in je hoofd.
Bewust omgaan met je situatie en de daarbij behorende emoties is niet eenvoudig en vaak pijnlijk. Dit aanvaarden is een moeilijke opgave waarbij meditatie een hulpmiddel kan zijn.
Kijk eens op abc-van-meditatie.nl voor de verschillende en verrassende mogelijkheden.
Meditatieoefening: volg je ademhaling
1: Ga zitten, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Word je bewust van elke inademing en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen.
2: Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat.
3: Merk op of je door je buik, middenrif of juist door het bovenste gedeelte van je borst ademt.
4: Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt begin je met het focussen.
5: Focus bij iedere inademing op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar binnenstroomt of hoe de lucht je buik opvult.
6: Als je aan iets anders dan je ademhaling gaat denken of iets anders dan je ademhaling gaat voelen, neem dat waar en keer rustig terug naar je focus.
7: Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen.
8: Laat jezelf helemaal een worden met je ademhaling.
9: Focus op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar buiten stroomt of hoe je buik inzakt als de zuurstof je buik verlaat.
10: Is de temperatuur van de adem die je neus verlaat anders dan van de adem die je inademt?
11: Als je plotseling tintelingen in je lichaam waarneemt of ontspanningsreacties in je spieren dan is dat prima. Neem waar en ga terug naar je ademhaling.
12: Ga hiermee door tot dat de tijd die je vooraf vast gesteld hebt is afgelopen.
13: Breng dan langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer.
14: Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen.