Verschenen artikelen:
Algemeen Dagblad Dinsdag 5 Juli 2011
Ik-leef.nl biedt steun aan terminale patiënten
Omgaan met eigen dood
DEN HAAG
De website ˜Ik-Leef˜ is onlangs opgezet voor ernstig zieke mensen die weten dat ze niet lang meer zullen leven.
De site helpt ze bij de laatste levensfase en de voorbereiding op de dood, maar gaat vooral over leven, benadrukken de initiatiefnemers.
door HILDE STRAATHOF
Hoe vertel ik het mijn vrienden? Wat voor voeding kan ik nemen om energiek te blijven? Hoe wil ik mijn begrafenis het liefst laten verlopen?
Dit zijn vragen die plotseling heel confronterend en moeilijk te beantwoorden kunnen zijn voor ernstig zieke mensen die weten dat ze binnenkort (mogelijk) sterven.
Beer Splinter:
˜Een spin in het
web voor alle
zieke mensen
in Nederland
Ik-Leef (www.ik-leef.nl) behandelt deze en andere vragen over de laatste levensfase en ook kunnen lotgenoten er met elkaar en deskundigen in contact komen. We willen een netwerk vormen voor deze mensen, zegt Beer Splinter. Samen met Pauline van Munster, Ingela de Witte en internetondernemer Peter Hintzen, allen uit Den Haag, nam ze het initiatief om de inhoud van het boek Stel dat je doodgaat op internet te zetten. De Van Munster bracht dit boek drie jaar geleden uit en wil dat het voor iedereen toegankelijk is. Bestaande literatuur over dit onderwerp is vaak zware kost en het wordt met slofjes benaderd, zegt de schrijfster.
Dit zijn leesbare, korte stukken die onderhoudend zijn, maar tegelijkertijd een hart onder de riem steken. Mensen zijn blij dat het bij de naam wordt genoemd, merk ik regelmatig.
Drie jaar lang heeft Van Munster zich ondergedompeld in het onderwerp. Ik schreef het vanuit de gedachte hoe ik het zou wensen als ik in die situatie zou zitten. Hoe je omgaat met afscheid nemen van je sociale status, je werk, je lichaam, je huis en het leven. Het schrijfproces was niet altijd makkelijk. Ook al was ik hartstikke gezond, ik realiseerde me opeens dat het leven eindig is.
Na een heftige periode kijkt de schrijfster nu heel anders tegen het leven aan. Ik doe andere dingen, ben er levendiger door geworden.
Van Munster ontmoette vorig jaar Beer Splinter, een onderneemster in de zorg.
Zij hoorde van het boek en vond ook dat de inhoud niet op de plank mocht blijven liggen. Mensen moeten met elkaar in contact komen, het moet interactief zijn.
Het spreekt zieke mensen aan, maar wel vanuit het leven. De dood is immers een onderdeel van het leven.
Van Munster is er blij mee. De teksten en de verwijzingen kunnen elk moment geactualiseerd worden en het brengt de informatie dicht bij de mens. De vier hebben grootse plannen voor de site, die pas enkele weken online is. We willen een forum opzetten en vragen beantwoorden met de hulp van deskundigen op verschillende gebieden, zegt Beer Splinter. Het moet een spin in het web worden voor alle zieke mensen in Nederland.
Verschenen in : Algemeen Dagblad Dinsdag 5 Juli 2011