Testament
Een testament is een wettelijk erkend document dat door en bij een notaris wordt vastgelegd. Maak je zelf een testament en laat je dit niet registreren dan heeft dat testament geen rechtsgeldigheid en dan zullen de vastgestelde wettelijke bepalingen op het gebied van erfrecht plaats hebben. In een testament leg je je wensen vast over wat er met je nalatenschap na je dood moet gebeuren.
Pas na je dood wordt officieel bekend gemaakt wat je in je testament hebt opgenomen. Kijk eens voor meer informatie op Notaris Pagina of Notaris.be of laat je door een erkende notaris inlichten.
Codicil
Voor het opstellen van een codicil heb je geen notaris nodig. In je codicil kun je vooral kwijt wat je met je begrafenis of crematie wilt en informatie over spullen die je wilt verdelen zoals je meubels, kleding en niet al te kostbare sieraden. Alle waardevolle spullen die je bezit vallen onder het wettelijk erfrecht en worden volgens de regels van het erfrecht verdeeld, mits je veranderingen hebt aangebracht in een testament.
Een codicil is wettelijk erkend als je je aan de wettelijke bepaling hebt gehouden dat een codicil met de hand geschreven moet zijn, door jou ondertekend en gedateerd.
Een wensenformulier
is een formulier waarin je je wensen opschrijft ten aanzien van je begrafenis of crematie, hoe de plechtigheid er uit dient te zien, welke muziek je wilt, waar je begraven of gecremeerd wilt worden enzovoorts.
Je kunt het bekijken en uitprinten op www.uitvaart.nl of www.Yarden.nl , invullen en bewaren. Het is een praktische lijst waarin alle zaken aan de orde komen die na je overlijden gebeuren. Heb je andere ideeën of wensen dan kun je die ook kwijt. Voor je nabestaande of de executeur is het een goede hulp bij het uitvoeren van jouw wensen.
Voogdij
Als je minderjarige kinderen hebt is het belangrijk stil te staan bij wat er met de kinderen gebeurt als jij er niet meer bent. Getrouwde stellen en zij die zich officieel als partners hebben laten registreren, hebben samen het ouderlijk gezag. Overlijdt één van hen, dan krijgt de ander automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen. Maar als de ander later overlijdt (of de ouders overlijden tegelijkertijd), of je bent een gescheiden ouder, dan kan het ouderlijk gezag aan een voogd worden overgebracht. Deze voogd moet je zelf aanwijzen. Het kan een familielid zijn, of een goede vriendin of vriend. In een testament laat je je keus vastleggen. Mondelinge afspraken zijn niet rechtsgeldig. Er kunnen ook meerdere voogden worden aangewezen. Als je geen voogd hebt aangewezen voor je kind of kinderen dan zal een rechter een voogd aanwijzen.