Op 16 januari 1996 werd de Franse president François Mitterand begraven.
Het was niet alleen een bijzondere begrafenis omdat er een staatshoofd werd begraven, maar naast zijn wettelijke weduwe, Daniëlle Mitterand, en hun twee zonen stond ook Mitterands minnares Anne Pingeot en hun dochter Mazarine.
Het was de eerste keer dat Anne Pingeot in het openbaar verscheen, en dan nog wel op de begrafenis van haar voor het publiek tot dan toe, geheime minnaar.
De hele wereld mocht zien wie zij was en dat zij er was.
Rouwende minnaars(ressen)
Het leven van een minnaar /minnares wordt vaak als romantisch beschouwd.
Er hangt een waas van rijkdom, van exclusiviteit, van uitgezonderd zijn omheen.
Maar dat het leven van een minnaar(es) ook gecompliceerd kan zijn weten we ook.
Zo zijn er per jaar zeker honderd mannen en vrouwen die alleen achterblijven nadat hun partner waar ze een relatie mee hadden is overleden.
Deze ‘schaduwweduwe/weduwnaars’ worden over het algemeen niet betrokken bij de periode waarin hun minnaar(es) ziek is, laat staan dat ze er afscheid van kunnen nemen.
De eenzaamheid en verlatenheid onder deze achterblijvers is vaak groot.
Het verdriet moeten ze vaak alleen, in het geheim verwerken.
Want of de relatie die je had nu wel of niet correct was, het verdriet is een feit.
En niet alleen voor de minnaar(es) maar ook voor degene die de buitenechtelijke relatie aan is gegaan kan het verdrietig en pijnlijk zijn om geen goed afscheid van zijn buitenechtelijke geliefde te nemen.
De meningen van anderen, het geheim dat je met je meedraagt – wie weet al hoe lang – de reacties van buitenstaanders, maken het niet eenvoudig om dit afscheid tot een goede afronding te maken.
En als de wettelijke weduwe of weduwnaar wel van de verhouding van haar/zijn overleden partner op de hoogte was – zoals het geval is geweest bij de vrouw van Mitterand – is het nog niet gezegd dat zij toestemming geven om bijvoorbeeld op ziekenbezoek of op rouwbezoek te komen.
Omdat de wet alleen de wettelijke echtgenoot/echtgenote erkend, kan de minnaar(es) geen enkel recht claimen.
Carolien Harrems (uitvaartonderneemster) was zich dit dilemma bewust en heeft een boek over dit onderwerp geschreven.
Er zijn weinig uitvaartondernemingen die met een gegeven als ‘schaduwweduwe/ weduwnaar’ overweg kunnen omdat er nog een taboe over bestaat en omdat de wet niet heel uitgesproken is over dit onderwerp.
Schaduwweduwen/weduwnaars zijn vrouwen of mannen die een verhouding hadden met een getrouwde man/vrouw en die overblijven na het overlijden van hun geliefde. Vaak zijn zij niet in staat om afscheid te nemen omdat de verhouding geheim was of omdat de echtgenote van de overledene dat niet wil. Uitvaartonderneemster Carolien Harrems heeft hierover een boek geschreven : ‘Schaduwweduwe –
Meer boeken zijn hier te bestellen .