Hulp bij zelfdoding
Nieuwe film Boudewijn Chabot over zelfdoding : Sterven in eigen regie: Ooggetuigen
Psychiater Boudewijn Chabot heeft een nieuwe film gemaakt over hulp bij zelfdoding. In ‘Sterven in eigen regie’ vertellen ooggetuigen hoe hun naasten stierven met hun hulp.
Steeds meer ouderen willen zelf kiezen voor de dood als ze klaar zijn met leven. Opnieuw heeft psychiater Boudewijn Chabot een film gemaakt over hulp bij zelfdoding, ‘zelfeuthanasie’ zoals hij dat noemt. In “Sterven in eigen regie”vertellen ooggetuigen hoe hun naasten stierven met hun hulp. Eerder maakte hij al een omstreden instructiefilm met drie methodes hoe je eigen dood te organiseren, waaronder de heliummethode met een braadzak over je hoofd en heliumgas. Hella van der Wijst heeft een gesprek met deze eigenzinnige psychiater en ooggetuigen vertellen over de zelfgekozen dood van hun geliefden.
Chabot maakte vorig jaar ook de controversiële film ‘De heliummethode‘. Daarin demonstreert de ouderenpsychiater hoe iemand met niet meer dan een plastic braadzak en twee heliumtanks snel en pijnloos zijn leven kan beëindigen.
Ouderen willen niet in beroerde laatste levensjaren gevangen komen te zitten. Kwaliteit van leven staat centraal. In tijden van schaarste aan goede zorg vinden sommigen een waardig levenseinde met hulp van het boek Uitweg. Een waardig levenseinde in eigen hand door Chabot en Braam.
In de film Ooggetuigen vertelt actrice Annemarie Prins hoe je aan de pil van Drion kunt komen, wat je nodig hebt voor de heliummethode en hoe je kunt overlijden door te stoppen met eten en drinken met ondersteuning van een arts en goede mondverzorging.
Ooggetuigen vertellen hoe een ernstig ziek familielid tot het besluit kwam om één van de eigen-regie methoden te gebruiken, hoe dat precies verliep en waarom het soms mis ging. Een huisarts had een patiënte met Alzheimer die vergat dat ze wilde stoppen met drinken. Zij wist hem nog net op tijd van haar doodswens te overtuigen en kreeg euthanasie.
Artsen geven geen informatie hoe je zelf de regie kan nemen. Zij mogen dat wél, zegt artsenorganisatie KNMG, maar hebben hierover bijscholing nodig.
De film is hier te bestellen.