GEZOCHT: IK LEEF (VOORT)
Iedere levende ziel die hersendood wordt verklaard is een geliefde orgaandonor. Pompende harten, zuiverende nieren, reinigende levers en ademende longen liggen in een warm lichaam te wachten tot het sein Donatie op groen wordt gezet.
Ik leefde altijd in de veronderstelling dat mijn organen alleen bij anderen terecht konden komen als ik mezelf daartoe geregistreerd had op donorregister.nl
Dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Nabestaanden kunnen nog altijd besluiten om groen licht te geven, hiertoe zullen ze wellicht sneller geneigd zijn als de dokter hen verteld dat er zeker vijf levens met de organen gered kunnen worden.
Ik bedacht me dit wederom toen onze Prins onder die lawine terechtkwam verleden week. Ik las dat zijn vrouw Mabel zich vaak had ingespannen ten behoeve van donororganen.
Er werd gesteld dat ze nu best voor een zeer moeilijke keuze kon komen te staan wanneer Friso hersendood zou raken en zij wellicht de beslissing voor hem moest nemen om hem tot donor te maken.
Eerder dit jaar had ik een gesprek met een voorlichter van het donorregister.
Mijn dochter van 14 was het middelpunt van de belangstelling van deze voorlichter; zij werd aangesproken en kreeg een brochure met aanmeldingsformulier, button, ballon en stressbal in haar handen gedrukt.
Mijn interesse was gewekt en zo leerde ik van deze voorlichter dat een persoon vanaf leeftijd 12 aangemeld kan worden als orgaandonor. Hoe vreemd is dit als we dit vergelijken met de patiëntenwet die mensen vanaf 16 jaar het recht geven om zelf beslissingen te nemen over specialistische behandelingen. Mijns inziens is dit een discrepantie in de wet. De leeftijd van 12 jaar om te registreren als orgaandonor lijkt compleet uit de lucht gegrepen. De voorlichter vertelde mij dat, indien mijn dochter van 12 als geregistreerde zou komen te overlijden, ik dit als moeder van een minderjarige kind altijd nog kon tegenhouden.
Goed beschouwd is dat donorregister dus een wassen neus. Wanneer je niet registreert kunnen nabestaanden je alsnog voort laten leven in de lichamen van anderen en als je als minderjarige in het register staat kunnen je ouders het donorschap tegenhouden. Wie dus wenst dat er geen enkel orgaan naar een ander gaat bepaalt beter in zijn testament of levenstestament, zorgwensverklaring en codicil dat er geen orgaan gedoneerd mag worden. Het is een soort van omgekeerde wereld, maar wie wil regeren tot over de dood moet ver nadenken en maatregelen treffen.
Organen zijn gewild, organen zijn gezocht en zelfs een commerciële insteek acht ik in de toekomst niet uitgesloten. Een letterlijk levende handel in organen, we mogen er niet aandenken, maar we zijn er misschien veel dichter bij dan we denken. Jonge kinderen zijn er best gevoelig voor en vanaf 12 jaar mogen zij zich aanmelden in het donorregister. Ik vind het te jong en te prematuur en ik hoop van harte dat de wetgever zijn ogen niet zal sluiten voor deze actualiteit en de leeftijdsgrenzen binnen de wetgeving beter op elkaar zullen afstemmen.
Joke van Zoest FFP
Wij helpen bij het voorbereiden, vastleggen, optimaliseren en afwikkelen van Nalatenschappen. Alle Nabestaandenplanners zijn financieel-planner, jurist of fiscalist en zo zijn alle expertises die komen kijken bij erfenissen binnen onze organisatie aanwezig. Wij vinden het belangrijk om mensen bewust te maken van wat we nalaten op een dag. De fiscale, financiële en juridische consequenties zullen wij maandelijks in een column op deze site belichten. Heeft u een persoonlijke vraag aarzel dan niet om contact met (één van) ons op te nemen via: www.nabestaandenplanner.nl