Palliatieve sedatie
Zoals al eerder genoemd is de zorg voor jou in de laatste fase van je leven gericht om je klachten zo dragelijke en hanteerbaar mogelijk te maken.
Je kwaliteit van leven is nu het belangrijkste binnen de aandacht voor je lichaam en geest.
Naarmate je gezondheidstoestand verslechtert en je meer pijn krijgt, wordt deze palliatieve zorg intensiever. Als je niet gekozen hebt voor euthanasie zal het proces van je sterven zijn eigen tempo bepalen.
Je behoefte aan eten en/ of drinken kan in de laatste fase sterk afnemen, of het wordt kunstmatig toegediend. Om pijn en andere symptomen te bestrijden krijg je vaak morfine toegediend.
Dit wordt terminale pijnbestrijding genoemd.
Op een bepaald moment wordt behandeling gestopt wat onder andere betekent dat je geen kunstmatige toediening van vocht en voedsel meer krijgt omdat dat niet meer zinvol is.
Het houdt het lichaam alleen maar in leven terwijl het aangeeft te willen sterven.
Het stoppen van kunstmatige voeding en vocht valt onder normaal medisch handelen, want het lichaam is tegen deze tijd zo ziek dat het niets meer opneemt.
Als je teveel pijn blijft lijden ondanks de morfine, en je angstig en onrustig bent kan dat een reden zijn om je in slaap te brengen.
Dit gebeurt geleidelijk aan en nooit zonder jou toestemming, al dan niet in een wensformulier of zorgverklaring beschreven.
Door in een diepe slaap te worden gebracht ben je je niet meer bewust van de omgeving en je lijden.
Je voelt geen pijn meer en verkeert in een diepe verdoving.
Dit in slaap brengen gebeurt met dormicum.
Het je in slaap houden door het toedienen van medicijnen noemt men terminale sedatie.
De combinatie van terminale pijnbestrijding en terminale sedatie noemt men palliatieve sedatie en is gericht op het verlichten van onbehandelbaar lijden door het bewustzijn te verlagen.
Het grootse deel van de patiënten overlijdt binnen drie dagen nadat de sedatie in gang is gezet.
De levensverwachting voordat de sedatie in gang wordt gezet is maximaal 1-2 weken.
Wat een van de verschillen is tussen euthanasie en palliatieve sedatie is dat je bij euthanasie het moment van te voren bepaald wanneer je wilt sterven, en bij palliatieve sedatie dit afhangt van je lichaam.
In die zin een natuurlijker proces.
De keus om voor euthanasie te kiezen kan zijn omdat je tot het laatste toe bij bewustzijn wilt blijven en wilt blijven communiceren.
Bij palliatieve sedatie is dit onmogelijk omdat je in een diepe, onbewuste slaap terecht komt, die geleidelijk overgaat in je dood.