Heb je een laatste (zorg)wil?
Wanneer de tijd is gekomen om beslissingen te maken ten aanzien van de zorg die je wilt of behoeft, zullen op een bepaald moment je wensen en de afspraken rond deze wensen moeten worden besproken en vastgelegd. Het kan zijn dat je bepaalde zorghandelingen niet wilt, het kan zijn dat je niet in de situatie terecht wilt komen dat je zelf geen beslissingen meer kan maken en dat anderen ‘de medici’ dit voor je moeten doen. Als je duidelijke ideeën hebt dan is het goed om deze ideeën niet alleen te bespreken met je naasten maar ze ook vast te leggen. Dit om onduidelijkheid te voorkomen, en met enige zekerheid te weten dat je (laatste) wensen worden uitgevoerd.
De Zorgverklaring
De Zorgverklaring is een persoonlijk ondertekende verklaring waarin je op een wettelijk erkende manier kunt vastleggen hoe en onder welke omstandigheden je verzorgd wilt worden in je laatste levensfase. Je geeft met de zorgverklaring aan welke mensen je machtigt om voor je te bepalen welke medische begeleiding gewenst is als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Je legt de zorgverklaring af bij volledige wilsbekwaamheid, dat wil zeggen dat je op het moment van ondertekenen volledig bewust bent van de voorwaarden en betekenis van de zorgverklaring en uit eigen wil handelt.
De zorgverklaring bewijst vooral haar nut als je zelf niet meer in staat bent om duidelijk te maken wat je wilt.
Bijvoorbeeld:
– bij afnemende geheugenfuncties zoals dementie of de ziekte van Alzheimer
– bij herhaald hartfalen
– na een hersenbloeding
– bij kunstmatige beademing
– bij een onomkeerbaar coma
In al deze gevallen is het belangrijk dat je anderen hebt gemachtigd om beslissingen te nemen over je medische behandeling en zorg.
Je kunt één of meerdere mensen als gemachtigden aanwijzen, bijvoorbeeld je partner, een familielid, vriend en/of vriendin.
Het is belangrijk om met de mensen die je gemachtigd hebt je wensen en je grenzen vooraf uitgebreid te bespreken.
Want als het nodig is moeten zij voor je beslissen op welk moment de afspraken van de zorgverklaring ingaan. Ook is het nuttig om met je huisarts of behandelend specialist hierover te praten, zodat ook zij met je wensen rekening houden.
Dat is wat anders dan een euthanasieverklaring die gericht is op een actieve levensbeëindiging.
De Zorgverklaring kan wel naast een euthanasieverklaring worden gebruikt.
Stichting MAIA,