De reacties van oudere kinderen op de diagnose dat jij ongeneeslijk ziek bent zijn verschillend.
Bijna alle kinderen voelen boosheid en angst. Ze ervaren vaak een gevoel van oneerlijkheid, verlies en onzekerheid.
Sommige zijn zo aangedaan dat ze er alleen mee om kunnen gaan door de boodschap te negeren.
Ze zullen weinig of geen belangstelling tonen en hun leven gaat zogenaamd gewoon door, alsof er niets is gebeurd. Dit kan hard bij je overkomen. Sommige zullen openlijk hun verdriet met je delen, terwijl anderen dit voor zich houden of deze emoties delen met een vriend of bekende maar niet met jou.
Als je kinderen te jong zijn om de term ongeneeslijk ziek te begrijpen, kan je bijvoorbeeld de naam ‘mijn ziekte’ aan geven.
Wees er wel zeker van dat je kinderen weten dat zij niets met de ziekte te maken hebben, of dat zij de reden zijn geweest dat jij ziek werd.
Maak ze duidelijk dat hun gedachten en wensen mensen niet ziek kunnen maken.
Voor jonge kinderen geldt meestal dat het belangrijk is om de vaste patronen die ze hebben ontwikkeld zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Activiteiten ondernemen in gezinsverband of je kinderen klusjes voor je op laten knappen zonder ze een taak op te leggen, zijn voorbeelden van dat het leven doorgaat.
Als je kind naar school gaat, vertel de leraar(es) dan over het feit dat jij ernstig ziek bent.
Je kunt hem/haar voorstellen dat ze contact met je opnemen als je kind bijvoorbeeld ander gedrag gaat vertonen dan ze zijn gewend.
Probeer open te zijn met je kinderen maar dring ze geen informatie op die ze qua leeftijd niet kunnen verwerken. Het is goed om over je ziekte en komende sterven te praten in gezinsverband, maar pas de termen en taal aan de leeftijd of het begripsvermogen aan.
Je kunt naar eigen inzicht informatie over je ziekte of het sterfproces vertellen, maar ook over de dingen die je te wachten staan zoals behandelingen of opnames in een ziekenhuis
Er zijn een heleboel boeken geschreven over hoe om te gaan met kinderen in tijden van verlies en rouw. Er zijn ook diversen internetsites die ingaan op dit thema. Kijk bij de rubriek Boeken in dit hoofdstuk voor verschillende titels. Of kijk eens op Kankerspoken.nl .
Ook Stichting Achter de Regenboog heeft een prachtige site, Achterderegenboog.nl. Kinderen van alle leeftijden kunnen hun eigen ballon aanklikken waarna een filmpje begint.
Wel geldt deze site voornamelijk over verliesverwerking met kinderen en jongeren.
De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR) te Utrecht heeft een forum en ook een advieslijn. Verliesverwerken.nl .
Ook deze site gaat voornamelijk over rouw en verlies.