Donor worden ja of nee ?
In Nederland staan ongeveer 1500 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Per jaar gaan er enkele honderden mensen dood omdat er niet op tijd een orgaan beschikbaar is.
De kwaliteit van je organen en weefsel is natuurlijk ook belangrijk.
Maar het belangrijkste is of je organen zuurstof hebben gekregen tot en met het doneren zelf.
Ook naar donorweefsels is een grote vraag.
‘Don’t take your organs to heaven.
Heaven knows we need them here.’
Nierstichting, orgaan donatie, www.nierstichting.nl
In de meeste gevallen is de donor hersendood. Hersendood wil in dit geval zeggen dat de hersenen niet zelfstandig functioneren waardoor alle hersenfuncties uitvallen. De patiënt zou overlijden als hij/zij niet kunstmatig wordt beademd. De beademing zorgt ervoor dat zijn/haar hart blijft pompen en zijn/haar bloed blijft stromen. Daarom is de kans dat iemand na zijn dood een donor zal worden erg klein. Op het tijdstip van overlijden moet de donor namelijk direct aan de kunstmatige beademing gelegd worden om de organen van zuurstof te blijven voorzien.
Voor weefseldonatie is het niet nodig om de donor in leven te houden. De kans dat je daarom je weefsel kan doneren na je dood is vele malen groter.
Als men over orgaandonatie praat, gaat het over de volgende organen die gedoneerd kunnen worden; de lever, de longen, het hart, de nieren, de alvleesklier en de dunne darm. Voor weefseldonatie gelden de huid, de hoornvliezen, botweefsel, kraakbeen, pezen, de hartkleppen en bloedvaten.
Tip
Doe de donor-kennistest op Donorvoorlichting.nl/
In België geldt dat iedereen donor is tenzij je bezwaar aantekent op het districthuis of stadskantoor. Daar kan je een formulier ‘bezwaarschrift tegen huid- of orgaandonorschap’ invullen. De ziekenhuizen in België nemen automatisch contact op met Eurotransplant wanneer zij een donor hebben. Tot Eurotransplant behoren Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Dat betekent dat organen die hier beschikbaar komen, ook naar die landen kunnen gaan. En andersom.
Als je zelf een keus maakt of je wel of geen donor wilt zijn, dan hoeven je nabestaande die keus niet meer te maken. En als je nu al weet dat jouw keus niet de keus van een van je naasten is en je wilt toch dat jouw wens wordt nageleefd, vul dan een donorcodicil in en voeg het bij je testament. Ook als je perse geen donor wilt zijn en daar geen misverstanden over wilt laten bestaan.
In Nederland bestaat er op dit moment nog een discussie over het wel of niet doneren van je organen en het belang ervan. Niet alleen sociaal is het een belangrijk vraagstuk, maar ook in de politiek is men er mee bezig. En wat vinden de verschillende religies en andere stromingen van donatie? Hieronder een korte weergave van gedachten over orgaandonatie van verschillende religies en levensbeschouwingen binnen Nederland.
U kunt u hier aanmelden als donor U heeft hier een DiGiD voor nodig.