Besparende uitvaarttips
Doodgaan is niet goedkoop, daar denk je natuurlijk liever niet over na. Dit is handig voor de uitvaartondernemer die doorgaans niet te maken heeft met al te best geïnformeerde klanten. De meesten zijn emotioneel – willen geen tijd en moeite steken in het opvragen van offertes bij verschillende uitvaartcentra. Verdiep je daarom nu alvast in de kosten van verschillende mogelijkheden.
Doodgaan is duur
Goed om te weten: de gemiddelde uitvaart kost 7.000 euro volgens de Consumentenbond. Zonder bijzondere extra’s: geen dure steen of de huur van een graf. Zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten, volgens het Verbond van Verzekeraars. Doorgaans bij één van de grote verzekeraars: Dela, Yarden, Monuta of Axent.
Dit gaat om óf een naturaverzekering, waarbij de verzekeraar de uitvaart verzorgt, óf een kapitaalverzekering – waarbij een bedrag wordt uitgekeerd waarmee de nabestaanden de uitvaart zelf kunnen organiseren.
In de uitvaartbranche bestaan geen vaste standaardtarieven. Er zijn zoveel prijsverschillen als uitvaartondernemers. De tachtig uitvaartverzorgers die bij branchevereniging BGNU staan ingeschreven zijn niet representatief.
Ga al vroeg aan de slag
Op vergelijkingssites als watkostdoodgaan.nl en uitvaartmarkt.nl bijvoorbeeld. Op de eerste – van verzekeringsmaatschappij Axent – kunnen bezoekers hun uitvaartwensen aanvinken.
Vervolgens verschijnt rechts in beeld een top 14 van de meest geschikte uitvaartverzorgers.
Cremeren en een bijeenkomst in de aula van een Uitvaartcentrum in Amsterdam, mét koffie en cake: 1.600 euro. Wil je er ook rouwkaarten, kistdragers, bloemen, een begrafenisauto en een rouwplechtigheid bij: 7.882,33 euro.
Op uitvaartmarkt.nl kunnen bezoekers ook hun wensen invoeren. Die worden vervolgens anoniem naar verschillende uitvaartondernemers opgestuurd. Die reageren dan binnen een paar uur kosteloos met een offerte. “Mensen hebben het gevoel dat zodra de man in pak met zijn koffertje binnenkomt, de deal al is getekend. Onzin natuurlijk”, zegt Van Schaik. Het verschil op zijn site voor precies dezelfde dienst is soms gigantisch.
“Laatst nog, het ging om een vrij rechttoe-rechtaancrematie: veertien ondernemers, de hoogste offerte was 9.500 euro, de laagste 6.000.”
Je kunt ook alles online regelen
Maar het kan nog goedkoper. Via BudgetUitvaart, Uitvaart Compact en Goedkope Uitvaart Nederland bijvoorbeeld. Deze online uitvaartondernemingen bieden gestandaardiseerde pakketten aan. Met een simpele – vaak wat beschadigde – kist, vlugge dienst en digitale rouwkaarten.
Je kunt ook bezuinigen door geen rouwadvertentie in de krant te plaatsen en alleen een online condoleanceregister te openen.
De nadelen van een online geregelde budget-uitvaart: je kunt niet kiezen waar de dienst plaatsvindt, of hoeveel muziekstukken er worden gespeeld, en er komt geen uitvaartondernemer bij je langs – de communicatie verloopt online. Voordeel: voor 1.200 euro is alles geregeld.
Vier tips voor een doe-het-zelf-uitvaart:
1. Gebruik prijsvergelijkingswebsites, duur is namelijk niet altijd beter.
2. Doe zelf de aangifte. Als iemand overlijdt, moet de Akte van Overlijden opgevraagd worden –
meestal door de uitvaartondernemer. Dit kun je ook zelf doen; voor 12 euro.
3. Organiseer de afscheidsplechtigheid thuis. Het niet uitbesteden van de catering kan al gauw
honderden euro’s schelen. Ook het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium kun je zelf
regelen.
4. Neem geen uitvaartondernemer; contacteer de begraafplaats of het crematorium zelf. Timmer zelf een
kist, huur een busje. En ja, dat mag, zegt lijkbezorgingsrecht-advocaat Willem van der Putten op
uitvaart.nl. Op landelijk niveau bestaat hiervoor namelijk geen wet. Maar let op: de kist mag niet
uit de vervoerende auto steken.
Reageren? doe dat hieronder…….