Recepten
Michael van Straten is een hoog aangeschreven autoriteit op het terrein van de natuurlijke geneeswijzen.
Hij heeft meer dan vijfendertig jaar een praktijk gehad als specialist op het gebied van de relatie tussen gezondheid, voeding en ziekten.
‘ Na 40 jaar als natuurgeneeskundige, osteopaat en acupuncturist heb ik veel van mijn patiënten geleerd. Omdat voedingstherapie de basis is voor de holistische geneeswijzen, gaan onze gesprekken vaak over voeding en veel van de ideeën voor de recepten in mijn boeken zijn afkomstig van patiënten van over de hele wereld. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je met mensen kunt praten over gezonde voeding tot je blauw ziet, maar als het niet lekker is, is het verspilde tijd, ‘ aldus M. van Straten.
Hieronder een aantal recepten van Michael van Straten:
Goeie zin Salade
benodigdheden
een mengsel van groene slasoorten
basilicum, bieslook, peterselie, munt, salie en tijm; een handjevol van elk soort.
2 eetlepels extra vergine olijfolie
sap van een halve citroen.
Was de sla en slinger hem droog. Trek de blaadjes van de kruiden, was ze en sla ze droog. Trek het basilicumblad in stukjes. Knip het bieslook in ringetjes. Snijd de peterselie, de munt en de salie fijn. Pluk de tijmblaadjes van de takjes en meng alle kruiden door elkaar. Roer de olijfolie en het citroensap door elkaar. Schep de kruiden door de slabladeren. Giet de dressing over de salade en schep licht door tot alle blaadjes met de dressing zijn bedekt.
Recept afkomstig uit : Supergezonde Salades, van M. van Straten, Veltman Uitgevers B.V., Utrecht, 2003
• Recept met ProSure
Champignonragout
Benodigdheden voor 2 personen
500 ml bouillon (groente of kip)
250 gram champignons of andere paddestoelen, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
garnering: (verse) peterselie
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
zout, peper
50 ml ProSure Vanille per portie
Smoor de ui in boter glazig. Voeg de champignons toe en laat deze ca. 5 minuten meesmoren. Bestrooien met bloem en al roerend ca. 2 minuten meebakken. Haal de pan van het vuur af en voeg de bouillon in een keer toe. Met de garde goed roeren. Zet de pan weer op het vuur en breng al roerende de ragout aan de kook. Laat deze ca. 5 minuten zacht pruttelen. Op smaak brengen met peterselie, zout en peper. Eventueel een scheut room erdoor. Voeg aan 200 ml ragout als laatste 50 ml ProSure toe. Lekker met rijst of in een bladerdeegpasteitje.
• Recept voor mensen met kauw en slikproblemen
Kabeljauwsoufflé
Benodigdheden voor 1 persoon
100g kabeljauwfilet(zonder graten)
25g parmezaanse kaas
50g ei
5g margarine uit een vlootje
peper
zout
Klop het ei los en meng er de vis onder. Roer er de parmezaanse kaas door en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 175° en vet een vuurvaste schaal in. Giet er het vismengsel in en laat de soufflé 20 minuten bakken
• Recept met laag cholesterolgehalte
Courgette-tomatengratin
Benodigdheden voor 2 personen
2 sneetjes volkorenbrood
400 gram courgette
½ doosje cherrytomaatjes (± 125 gram)
2 eieren
½ dl halfvolle melk
peper, zout
50 gram geraspte belegen 40+ kaas
Warm de oven voor op 190° C. Rooster het brood en verkruimel het tot grof kruim of verkruimel 3 volkoren beschuiten. Was de courgettes, halveer ze in de lengte en snijd ze in plakken van ± ½ cm. Was de tomaatjes en halveer ze. Klop de eieren los met de melk, peper en zout. Schik de groente in een ovenvaste schaal en schenk de eieren er over. Meng de kaas met het broodkruim en strooi dit er over. Laat het gerecht in de hete oven in ca. 30 minuten gaar worden en bruin kleuren.
MEER:
Ontbijtrecepten
Lunchrecepten
Warme Maaltijd
Feestrecepten