Depressie
Als je depressief bent, draaien je gedachten in een kringetje rond en denk je langzaam.
Je hebt weinig zin om iets te doen. Je bewegingen zijn traag, je hebt een algemeen gevoel van tegen de stroom in te zwemmen.
Je hebt waarschijnlijk geen trek in eten of drinken en valt misschien af.
Je ontlasting kan moeizaam verlopen, je nachten duren lang omdat je lang wakker ligt en vroeg wakker wordt. Soms lukt het helemaal niet om in slaap te vallen, een groot deel van je nacht breng je dan draaiend en piekerend door.
Je kunt een overheersend gevoel hebben dat je situatie zinloos is.
Depressieve gevoelens zijn normaal na een bericht dat je zo ernstig ziek bent dat genezing niet meer mogelijk is. Maar als het te lang duurt of te hevig is valt er zowel voor jezelf als voor je omgeving niet of zeer moeilijk mee te leven. De problemen die dan kunnen ontstaan maken de situatie alleen maar erger.
Informatie inwinnen over je ziekte kan angstig lijken, maar vaak krijg je er meer inzicht door en inzicht kan tot duidelijkheid leiden.
Het is vaak de onduidelijkheid van je situatie die je onzeker en somber maakt.
Het lezen over de symptomen, de behandelingen en het te verwachten verloop is misschien confronterend maar kan ook helderheid geven.
Je ziekte wordt daardoor tastbaarder en je kunt je erop voorbereiden. Maar het kan ook zijn dat je er niets over wilt weten want juist het weten van de dingen maakt je somber. Praat dan over deze gevoelens. Ventileer je onmacht, je teleurstelling of je boosheid. Laat je verdriet zien.
Niet alleen jij, maar ook je directe omgeving moet leven met de situatie waarin je terechtgekomen bent.
Ook je partner en/of je gezinsleden maken een periode door waarin ze zich onzeker over de toekomst voelen en somber kunnen worden.
Ze kunnen zich heel machteloos voelen. Door te praten kun je elkaar ondersteunen.
Juist ondersteuning van jouw kant kan veel voor ze betekenen.
Laat anderen voor je zorgen als ze dat willen. Stap af van het idee dat je alles alleen moet kunnen of zelf op moet lossen.
Niemand kan zonder medemensen leven en iedereen wil gewaardeerd worden.
Er zullen mensen zijn die graag iets voor je willen doen.
Laat ze dat doen en toon ze dat je het op prijs stelt. Je merkt dan waarschijnlijk dat de buitenwereld positiever is dan je dacht.
Er bestaan veel mogelijkheden om hulp te krijgen. Zoek hiernaar.
Soms komt de beste hulp van vrienden, soms biedt een praatgroep juist steun zoals in lotgenotengroepen. Een andere mogelijkheid is professionele hulp, zoals van maatschappelijk werk, een psycholoog of een psychiater.
De huisarts kan je verder helpen met deze vragen.