Dorst
Dorst is een teken van een tekort aan vocht maar kan ook een tekort aan zout betekenen.
Een tekort aan vocht in je lichaam kan verschillende aanleidingen hebben.
Veel braken, diarree, gebruik van medicijnen, hoge transpiratie zijn voorbeelden dat je vochtgehalte afneemt. Door dorst kun je moeite hebben met spreken of gaat het slikken minder makkelijk, ook kun je suf en sloom worden door een gebrek aan vocht. Pijn met slikken of geen zin in eten en drinken hebben kan de tegenzin om vocht tot je te nemen versterken. Het gevaar dat je uitgedroogd raakt wordt dan groter.
Ook kan het mogelijk zijn dat je dorst niet meer ervaart maar dat je lichaam wel degelijk vocht behoeft.
Je kunt je klachten verzachten door je mond en lippen regelmatig vochtig te maken door bijvoorbeeld natte washandjes zacht uit te drukken tegen je lippen waardoor water in je mond en keel vloeit en slikken niet noodzakelijk is. Wanneer je lippen droog zijn kun je ze invetten. Het eten of zuigen op fruit geeft vaak ook een verlichtende werking, vooral ananas en peer (eventueel bevroren) zijn dan prettig.
Als je moeite met drinken hebt doordat je lippen en mond zelf pijn doen kan een aangepaste beker, of een beker met een tuitje of rietje een uitkomst zijn.
Rietjes maken het drinken een stuk gemakkelijker. Let wel op je houding bij het drinken, als je zit is de kans op verslikken minder groot.
Als de oorzaak van je dorst gelegen is in het tekort aan zout, moeten er andere oplossingen gezocht worden omdat alleen drinken dan niet voldoende is.
Vraag hiernaar bij je huisarts of je verpleegkundige.