Natuurlijke, complementaire geneeswijzen
Natuurlijke geneeswijzen is een verzamelnaam voor tientallen verschillende werkwijzen.
De natuurgeneeskunde benadert de ziekte van een mens in relatie tot zijn omgeving en milieu. Ziek zijn is bij de natuurlijke of alternatieve geneeskunde nooit een storing in één orgaan, maar een ontregeling van het hele lichaam. Ziektesymptomen zijn het signaal van het lichaam dat het afvalstoffen kwijt wil. De behandelmethodes binnen de natuurgeneeskunde gaan uit van het zelfgenezend vermogen van de mens, en stimuleren en ondersteunen het lichaam als zodanig. De behandeling richt zich op het hele lichaam. Natuurlijke geneeswijzen kunnen het best als aanvulling op de reguliere behandeling(en) gebruikt worden en niet als enige behandelmethode.
Binnen de natuurlijke, complementaire geneeswijzen zijn vele soorten.
Lichamelijk gerichte methodes zijn bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur, haptonomie, kruidengeneeskunde, en manuele therapie. Meer psychisch gerichte methodes zijn meditatie, yoga en simontontherapie.
Wanneer je ongeneeslijk ziek bent kunnen ook de natuurlijke behandelmethoden je waarschijnlijk niet meer beter maken, maar een groot deel van deze behandelingen kan zorgen voor een betere kwaliteit van je leven. Ontspanning (massages en meditatie), verzachting van bijverschijnselen van agressieve behandelingen als bestraling en chemo (Bach Bloesemtherapie) of verlichting van pijn (acupunctuur) zijn omstandigheden die goed behandelbaar zijn met alternatieve zorg.
Over het algemeen zijn deze behandelmethodes goed georganiseerd en hebben de behandelaars speciale opleidingen gevolgd waardoor ze geregistreerd staan als gekwalificeerde genezers.
Er verschijnen steeds meer oosterse, hindoe en islamitische geneeswijzen in Nederland en België. Behandelmethoden als de traditionele Chinese kruidengeneeskunde en shiatsu zijn voorbeelden van oosterse geneeswijzen.
De oosterse filosofie gaat uit van het yin-yang principe; in het kort komt het er op neer dat dit de twee tegengestelde krachten zijn die je overal in terug vindt; warm-koud, donker-licht, hoog-laag, vast-vloeibaar. Deze principes zijn ook terug te vinden in je lichaam. Als de tegenpolen in evenwicht zijn binnen je lichaam, als er balans is tussen yin en yang, dan voel je je krachtig en stevig. Zijn ze uit balans dan voel je je onevenwichtig, dan kun je labiel zijn en kunnen er kwalen en klachten ontstaan.
Uit: Geneeswijzen in Nederland, Paul van Dijk, Ankh-Hermes bv, Deventer, 2003.
Er zijn diverse redenen om voor zowel de reguliere geneeskunde als voor de natuurlijke geneeskunde te kiezen. Zo krijg je de voordelen van allebei de behandelingsmethoden.
Een belangrijk verschil is dat bij natuurlijke, complementaire behandelmethodes vaak wordt gekeken naar de gehele mens, en niet alleen naar de plek waar een kwaal zit. Als je vindt dat je teveel medicijnen moet gebruiken, dan kan een alternatieve methode als Bach Bloesemtherapie of kruidengeneeskunde je lichaam helpen de bijverschijnselen te verminderen. Als je je in een periode lichamelijk slap voelt of juist stijf kunnen methodes als massages of haptonomie je er misschien doorheen helpen. Als je vaak misselijk bent of pijn hebt is acupunctuur wellicht een alternatief. En als je psychische last ervaart is yoga of een andere meditatietechniek misschien een oplossing waar je (tijdelijk) baat bij vindt.
Er zijn veel ziektes waarbij natuurlijke geneeskunde als aanvulling heilzaam is, vooral omdat het de kwaliteit van je leven bevordert.
Een zeer uitgebreid standaard werk over natuurlijke geneeswijzen is het boek Geneeswijzen in Nederland van Paul van Dijk. Hierin staan de onder anderen de werkwijze van alle natuurlijke geneeswijzen uitgebreid uitgelegd. Kijk hiervoor verder bij de rubriek Boeken.
“Een collega van mij was een keer betrokken geweest bij een hopeloos geval van kanker. Bijna automatisch verviel hij in de rol van ‘kritisch verpleegkundige’ in het verontwaardigd afwijzen van de aangeboden chemotherapie. Omdat hij arts is slaagde hij er al gauw in een aantal oncologen te consulteren zodat hij op een drafje een second opinion kon afleveren die klonk als een klok: natuurlijk geen chemo! Mooi werk. En toen richtten alle ogen zich op hem.
“Ik schrok me dood”, vertelde hij achteraf. Want nadat je je tong aan flarden hebt gepraat om de patiënt duidelijk te maken dat sommigen vormen van kanker een Monster zijn waartegen al die chemokuren toch niks kunnen uitrichten doemt onmiddellijk de vraag op: en wat stel jij dan voor dan we tegen het Monster ondernemen? Niks? Tafeltennis? Handoplegging? Filosofie? Vakantiereisje?
Je kunt iemand wel feliciteren omdat hij de moed heeft onder zekere doem alle chemokuren van zich af te schudden, maar het is niet zo makkelijk een andere vorm te verzinnen waarin je hoop kunt aanbieden.”
Citaat uit Keizer, Trouw, de Verdieping, 25 februari 2006