Emoties
Emoties zijn niet uniek. Iedereen heeft op zeker moment in zijn leven wel eens te maken gehad met boosheid, verslagenheid, angst, machteloosheid, verdriet, somberheid en ga zo maar door. Iedereen ervaart emoties anders en zal er anders mee omgaan. Er bestaat geen goede of verkeerde manier van omgaan met emoties.
Maar er is door verschillende mensen uit de gezondheidszorg geconstateerd dat vrijwel alle negatieve gevoelens die iemand ervaart de eventuele pijn versterken, de somberheid vergroten en de lichamelijke conditie in algemene zin geen goed doen.
Emoties als somberheid, boosheid en angst zijn veel voorkomende gevoelens binnen een ziekteproces. Kwaadheid bijvoorbeeld is voor iedereen een begrijpelijke reactie op een naar bericht. Je boosheid op een lichamelijke of verbale manier uiten kan een opluchting geven, het kan ruimte scheppen in jezelf waardoor je weer verder kan. Je houdt je emoties niet in, maar gooit ze naar buiten. Je kwaadheid voelen en niet uiten maar met je meedragen, kan gevolgen hebben voor je lichamelijke conditie en je humeur. Ingehouden emoties als somberheid en ongenoegen kosten je veel energie en blijven in je binnenste ronddraaien of kroppen zich op.
hoe anders kunnen je vrienden,
die in staat zijn je te troosten,
weten dat je troost nodig hebt.
I Tjing,
Tranenrijke Harmonie,
Sam Reifler,
Ankh-Hermes, Deventer, 1974
Het is niet voor iedereen eenvoudig om over gevoelens te praten, vooral als je het niet gewend bent. Vaak is het wel zo dat als je er eenmaal aan begint, het steeds makkelijker gaat. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen kan het prettig zijn als je vertelt en laat zien hoe je je voelt.