Turkse yoghurtcake
Ingrediënten 1 citroen 250 gram bloem 165 gram boter/margarine 400 gram suiker 5 eieren 2 1/2e dl yoghurt zout 2 theelepels bakpoeder 125 ml slagroom 1 eetlepel witte basterdsuiker
Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius of gasstand 3.
Vet een cakevorm van 2 liter in en bestrooi deze met een halve lepel bloem.
Klop de boter met de helft van de suiker licht en schuimig met de mixer.
Splits de eieren en klop één voor één de eierdooiers door het botermengsel. Pers een citroen en roer de helft van het citroensap en al de yoghurt door het mengsel. Zeef boven de kom de rest van het bloem, 1/4e theelepel zout en het bakpoeder.
Schep vervolgens het bloemmengsel in gedeelten door het botermengsel.
Klop de eiwitten stijf en schep ook deze door het boterbloemmengsel.
Doe vervolgens het boterbloemmengsel in het cakeblik en bak deze gaar in het midden van de oven in circa 55 minuten. Doe ondertussen de rest van de suiker in een steelpan samen met 1 1/2e dl water en laat de suiker op een laag vuur oplossen. Voeg hierna de rest van de citroensap toe en laat dit mengsel circa 10 minuten zachtjes koken. Laat hierna het mengsel afkoelen.
Wanneer de cake gaar is haal de cake uit de oven en laat deze nog 5 minuten staan om af te koelen. Laat hierna de cake op een schaal glijden, schenk de suikersiroop over de cake heen en laat dit 20 minuten intrekken.
Snijd de cake in kleine blokjes en klop de slagroom stijf met de basterdsuiker.
Serveer de cake met slagroom en tast toe!
* erg lekker bij een kopje thee
De recepten werden verzameld en herschreven door VodiService, de organisatie voor advies op maat als u te maken heeft met voeding, dieet bij Kanker.
Meer weten? Kijk op Vodiservice