Wonderbaarlijke genezingen
De katholieke kerk heeft officieel van 65 personen erkend dat zij in Lourdes wonderbaarlijk zijn genezen.
De betreffende personen zijn afkomstig uit Frankrijk (53), Italië(5), België (3), Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Algerije (elk 1).
Het onderzoek naar het wonderbare karakter van de genezing bestaat uit een medisch en een kerkelijk onderdeel. De eerste fase van het medisch onderzoek wordt uitgevoerd door het Medisch Bureau te Lourdes, waar de zieke zich na genezing meldt. Met een hier opgesteld dossier wordt het geval voorgelegd aan een medische commissie. Als drievierde van het aantal medici in de commissie dat wenst, wordt de zaak overgedragen aan het Internationale Medische Comité. Dit comité bestaat uit dertig specialisten, chirurgen en medische professoren en komt eenmaal per jaar bij elkaar. Als ook dit comité oordeelt dat de genezing onverklaarbaar, en dus eventueel wonderbaarlijk is, worden de kerkelijke autoriteiten ingeschakeld. Het kerkelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een Diocesane Canonieke Commissie. Deze commissie gaat na of het om een genezing gaat waarvoor ‘geen enkele geldige medische, wetenschappelijke, natuurlijke of normale’ verklaring gegeven kan worden. Als dat het geval is, besluit de commissie dat de genezing ‘voortkomt uit de welwillendheid van God’.
Het komt toe aan de bisschop van het diocees waar de genezen persoon toe behoort, om tenslotte te verklaren dat de genezing gezien moet worden als een ‘teken van God’.
Tip
– Kevelaar (Duitsland) In 1641 krijgt de marskramer Hendrick Busman volgens een stem uit de hemel de opdracht om een kapel te bouwen op een bepaald kruispunt van wegen. Op hetzelfde moment krijgt zijn vrouw een prent van Maria met kind in haar bezit. Zij besluiten de kapel te bouwen en de prent erin op te hangen. Ieder jaar gaan er nog duizenden pelgrims naar Kevelaar.
– Fatima (Portugal) In 1917 verschijnt Maria enkele malen achter elkaar aan een paar kinderen in de buurt van Fatima. Bij de laatste verschijning waren duizenden mensen aanwezig en werd er een kapel opgericht op de plek van de verschijningen. Vanaf dat moment komen er tienduizenden bedevaartgangers per jaar.
– Lourdes. Sinds Bernadette er Maria zag verschijnen, is De Grot in de stad Lourdes een katholiek bedevaartsoord. Het is een van de drukst bezochte plaatsen ter wereld, met 6 miljoen pelgrims en bezoekers per jaar.
– Amsterdam (Nederland) Stille Omgang Nachtelijke optocht langs de route van een sacramentsprocessie uit de Middeleeuwen.
Ter herdenking van het Mirakel van Amsterdam , waarbij een zieke na het eten van een hostie moest overgeven. Zijn vrouw wierp het braaksel in de open haard, maar de onbeschadigde hostie bleek door het hoogopvlammende vuur niet te worden aangetast. Grootste jaarlijkse processie in Nederland.